woensdag 11 januari 2012

'Oorzaken' van kindermishandeling

Alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Maar soms kan er iets mis gaan tussen ouders en kind. Als de ouders onder druk komen, kan het opvoeden van kinderen, dat er dan nog steeds bij hoort, opeens de emmer doen overlopen.
Ouders die hun kinderen mishandelen of verwaarlozen doen dat meestal uit onkunde. Ze hebben niet geleerd welke eisen het ouderschap stelt. Ze hebben persoonlijke problemen( alcohol of drugs) of ze hebben relatieproblemen. Daar komt bij dat relatief veel mishandelende ouders zelf ook een nare jeugd hebben gehad: mishandelde kinderen worden vaak mishandelende ouders.

Kinderen zijn nooit schuldig of medeplichtig aan de mishandeling die ze ondergaan. Kinderen zijn altijd het slachtoffer!.
Er zijn wel omstandigheden die kinderen extra kwetsbaar maken voor mishandelende ouders doordat die ouders er relatief zwaar door worden belast. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel te vroeg geboren kinderen, ongeplande kinderen, huilbaby’s, hyperactieve of gehandicapte kinderen. Soms kunnen deze omstandigheden de ouders tot blinde razernij drijven, zodat ze niet goed meer weten wat ze doen met hun kind.

Er zijn ook externe factoren waardoor ouders tot het uiterste gedreven kunnen worden. Wie in een te kleine flat moet wonen, te weinig inkomen en geen werk heeft, geïsoleerd leeft of last heeft van buren of lawaai, verkeert in een zo ongunstige situatie dat de irritaties over wat een kind doet soms uit de hand kunnen lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten